Jesenný ringlotový koláč = svet je totálne malý


Svet je vážne malý, uvedomovala som si to už dlhšie, ale teraz ma to fakt dostalo.
Vďaka Facebooku som toto leto spoznala Janku, ktorá tak ako ja pochádza z Levíc. To by nebolo nič zvláštne, no z maminej strany je z rodiny Kosorínových

Napísala mi na Facebooku správu a dali sme sa do "reči". Keďže máme toho dosť spoločného bolo to veľmi príjemné písanie.
Janka má vášeň pre varenie, žije v Prahe a pracuje v marketingu. Mohla by som vymenovať dalšie podobnosti, tie najdoležitejšie sa však týkajú jedla a jeho prípravy.
Nie som si istá, či sme naozaj pokrvná rodina alebo máme len rovnaké priezvisko, ale na tom vlastne ani nezáleží.


Čas od času Vás prekvapím nejakým receptom od Janky, tak ako dnes slivkovým koláčom teda skor ringlotovým :) Tentokrát je napísaný v češtine, nestíhali sme prekladať , tak snáď potešíme aj našich CZ bratov a sestry.




Podzimní švestkový koláč s drobenkou

Pomalu končí léto a přichází podzim. Slunce méně pálí, o to více hřeje. Přibývají mlhavá rána a deštivé dny. Na talíři si ale babí léto můžeme prodloužit (nejenom) díky švestkovému koláči s drobenkou J Při jeho pečení voní celý dům a jeho chuť vás vrátí do dětství. Ukonejší, rozehřeje a příjemně naladí.

Ingredience na těsto (2 středné velké plechy):
1 kostka čerstvého droždí
120 ml mléka
80 g cukru krupice (můžete použít také třtinový cukr)
500 g hladké mouky (doporučuji celozrnnou bio žitnou)
80 g oleje (můžete použít také kokosový olej bio Tropicai)
2 vejce
2 lžíce vanilkového cukru bio Sonnentor
Špetka nastrouhané kůry z bio citronu
1 kg ovoce (švestky, ringloty, mirabelky nebo špendlíky)

Ingredience na drobenku:
250 g hrubé mouky (doporučuji celozrnnou bio žitnou)
250 g cukru krupice (můžete použít také třtinový cukr)
250 g másla
Špetka skořice
Pár kapek rumu (doporučuji Original Stroh 80)
Drobenka: Všechny suroviny smícháme dohromady tak, aby se vytvořila sypká drobenka.

Těsto: V misce na těsto si připravíme kvásek – droždí posypeme špetkou cukru a přelijeme asi 20 ml vlažného mléka. Zamícháme trochu hladké mouky metličkou tak, aby vznikla jemná tekutá kaše bez hrudek. Mísu přeložíme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout (přibližně hodinu).
Ke zbytku vykynutého kvásku postupně přidáme zbytek mléka, cukr, vanilkový cukr, mouku, olej, vejce a citronovou kůru.  Těsto můžeme zpracovávat rukou nebo robotem (hákem na pomalý chod stroje), dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. To dáme na pomoučenou desku a rozválíme na rozměry plechu (s rezervou na okraje).
Plech vyložíme pečícím papírem (zespoda i z boku) a přeložíme na něj těsto. Okraje necháme hrubší a jemně vytáhneme do výšky (v průběhu pečení ovoce pustí šťávu). Naplníme plech vypeckovaným ovocem a posypeme bohatě drobenkou. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 20 minut (maximálně 30 minut) do zlatavě hnědé barvy drobenky a okrajů.
Ještě horký koláč pokapeme rumem a necháme vychladnout. První plech zpravidla nevydrží déle než pár hodin. Další možná i do druhého dne – zaleží na počtu strávníků a jejich apetitu :)



Přejeme všem chutný a voňavý podzim! 

Andre a Janka 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečeň vs. Pečienka

Letný čučoriedkový koláč

Dhal z červenej šošovice