Červené řepné rizoto - recepis od Gazdinky Lindy


Pred 2 týždňami sme mali v rámci obedového menu červené řepné rizoto. Malo taký úspech, že dokonca moj priateľ, ktorý neobľubuje repu vyhlásil : "repové jedlá jem už len a len od gazdinka.cz"  Nejednu Gazdinku to poteší, keď vidí ako jej stravníkom chutí .

No a keďže ste si viacerí osobne či cez mail pýtali recept, ukecala som Gazdinku Lindu, aby ho spísala . 

řepné rizoto so syrom peccorino a smotanou



Ingredience pro 4-6 osob 



1 nadrobno nakrájená cibule 

2 hrníčky rýže (já používám basmati, ale dá se nahradit jinou) 
3 lžíce olivového oleje (nebo podle potřeby) 
1 snítka tymiánu (nebo lžička sušeného) 
1 sklenice suchého vína (plus na zapíjení při vaření :)
1litr zeleninového vývaru (pokud nemáte stačí voda) 
2velké nebo 3menší červené řepy: uvařené, oloupané a pokrájené na malé kostičky 
1 kelímek zakysané smetany (půl do rizota, půl na ozdobení) 
sůl a pepř podle chuti 
trochu nasekané pažitky na ozdobu 
pecorino nebo jiný chutný sýr na posypání 

Postup: 

Na mírném ohni necháme v kastrolu zesklovatět cibulk. Pak plamen zvýšíme, přidáme rýži, a asi 2-3minuty pražíme za stálého míchání. Plamen zvýšíme na nejvyšší, zalijeme vínem a krátce povaříme. Přiklopíme poklicia zalijeme částí vývaru, postupně dolíváme a sledujeme jak se voda vstřebává, aby nám nevznikla řídká kaše nebo nakopak tuhé tětso . To trvá cca 30min. Mezi doléváním a mícháním si rozmixujeme polovinu kostek červené řepy s polovinou zakysané smetany. Uvařenou rýži smícháme s touto směsí a přidáme druhou polovinu nerozmixované řepy, finálně promícháme. Při podávání zdobíme zakysanou smetanou, pažitkou a sýrem podle chuti. 





                       Dobú chuť praje Gazdinka Linda !





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečeň vs. Pečienka

Na voľnej nohe - mama food stylistka

Letný čučoriedkový koláč