Červené řepné rizoto - recepis od Gazdinky Lindy
Pred 2 týždňami sme mali v rámci obedového menu červené řepné rizoto. Malo taký úspech, že dokonca moj priateľ, ktorý neobľubuje repu vyhlásil : "repové jedlá jem už len a len od gazdinka.cz" Nejednu Gazdinku to poteší, keď vidí ako jej stravníkom chutí .
No a keďže ste si viacerí osobne či cez mail pýtali recept, ukecala som Gazdinku Lindu, aby ho spísala .
![]() |
řepné rizoto so syrom peccorino a smotanou |
Ingredience pro 4-6 osob
1 nadrobno nakrájená cibule
2 hrníčky rýže (já používám basmati, ale dá se nahradit jinou)
3 lžíce olivového oleje (nebo podle potřeby)
1 snítka tymiánu (nebo lžička sušeného)
1 sklenice suchého vína (plus na zapíjení při vaření :)
1litr zeleninového vývaru (pokud nemáte stačí voda)
2velké nebo 3menší červené řepy: uvařené, oloupané a pokrájené na malé
kostičky
1 kelímek zakysané smetany (půl do rizota, půl na ozdobení)
sůl a pepř podle chuti
trochu nasekané pažitky na ozdobu
pecorino nebo jiný chutný sýr na posypání
Postup:
Na mírném ohni necháme v kastrolu zesklovatět cibulk. Pak plamen
zvýšíme, přidáme rýži, a asi 2-3minuty pražíme za stálého míchání.
Plamen zvýšíme na nejvyšší, zalijeme vínem a krátce povaříme. Přiklopíme
poklicia zalijeme částí vývaru, postupně dolíváme a sledujeme jak se
voda vstřebává, aby nám nevznikla řídká kaše nebo nakopak tuhé tětso
. To trvá cca 30min. Mezi doléváním a mícháním si rozmixujeme
polovinu kostek červené řepy s polovinou zakysané smetany. Uvařenou rýži
smícháme s touto směsí a přidáme druhou polovinu nerozmixované řepy,
finálně promícháme. Při podávání zdobíme zakysanou smetanou, pažitkou a
sýrem podle chuti.
Dobú chuť praje Gazdinka Linda !
![]() |
Komentáre
Zverejnenie komentára