Jar na tanieri - kopřivová nádivka


Stopro ste si všetci všimli, že už je jar a žiadna novinka nie je ani to, že mám vo firme skvelú kuchárku Lindu . Už tretí týždeň robíme obedy s dovozom do firiem a tak nás to baví, že pri tom aj ostaneme. Ale nebojte sa aj bistro čoskoro otvoríme, len ešte musíme vymyslieť nový názov a logo.

Na tomto blogu sa odteraz budú objavovať recepty jedál aj z našej firemnej kuchyne, ktoré  spolu varíme,  no hlavne Linda varí ja len supervízujem :)



Gazdinky Andrea a Linda

Je jaro a všechno se venku začalo zelenat a toho se musí náležitě využít. 
Tak jsem my Gazdinky rozhodly, že Vám jaro budeme servírovat i na talíři a to v podobě bylinek, nejen těch co si pěstujeme na balkóně, ale i těch co potkáváme na procházkách, jako je divoký česnek, pampelišky, sedmikrásky a v neposlední řadě skvělá bylinka Kopřiva 

Z mladých lístečku tohoto žahavého zázraku se dá doslova kouzlit a použít jí v nepřeberném množství receptů. Já sama mám jaro neodmyslitelně spojené s charakteristickou vůní posekaných kopřiv a muškátového oříšku.  


Kopřivová nádivka

Ingredience pro 4-6 osob

Základem jsou čerstvé, nezapařené kopřivy a to cca 2-3hrsti
1 velké vejce na osobu tedy 4-6 vajec (já osobně jsem i pro vaječnější verzy, je pak šťavnatější)
10 kusů straších rohlíků, či housek, může být i přiměřené množství veky
Mléko dle potřeby
1velká cibule
60g(tedy cca ¼ kostky) másla a na vymazání plechu
½ lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku
Sůl podle chuti
Pepř


Postup:
Předehřejeme si troubu na 180-200°C (dle typu a vašich zkušeností)
Nakrájíme si pečivo na úhledné kostičky, které pokropíme mlékem, aby se nasákly, ale nebyly moc mokré. Oddělíme si bílky od žloutků, žloutky přidáme k pečivu a zamícháme, bílky ušleháme do tuha.
Máslo roztopíme a přidáme na kostičky (středně velké) nakrájenou cibuli. Cibulku opékáme, dokud nezezlátne a neuvolní se vůně. Opečenou cibulkou s máslem přelejem pečivo a znovu promícháme.
Kopřivy si spaříme vroucí vodou a posekáme, poté je přidáme do směsi a zase promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek (já ho strouhám rovnou do směsi a nešetřím, ale pozor, nesmí ho být zase moc, jinak bude cítit i jeho hořkost). Nakonec jemně vmíchejte bílkový sníh.

Řádně vymažte hluboký plech či pekáč máslem a rovnoměrně rozprostřete nádivkové těsto. Pečte dokud nádivka zvrchu nezhnědne.


Dobrou chuť!















Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečeň vs. Pečienka

Na voľnej nohe - mama food stylistka

Zzz - Zázračná zelenina zeler